
Diego Armando Maradona, considerat cel mai inzestrat jucator de fotbat din toate timpurile, a fost si va fi pentru totdeauna tratat, in tara natala asemenea unui zeu, fanii inraiti infiintand un fel de biserica maradoniana, in care rugaciunea "Tatal nostru" a fost inlocuita cu "Diego al nostru", obiectul sacru este o minge, iar ritualul de botez consta intr-un gol perfect, inscris cu mana.
Maradona a castigat Cupa Regelui, Cupa Ligii Spaniei si Supercupa Spaniei in tricoul "blaugrana", poate prea putin pentru uriasul sau talent, dar a ramas in istorie ca primul fotbalist al catalanilor aplaudat in picioare pe Santiago Bernabeu, dupa un meci in care a stralucit impotriva Realului.
Din pacate pentru el, Diego Maradona nu a putut sta deoparte de tentatiile vietii Spania si in acea perioada in care a jucat timp de doi ani pentru FC Barcelona a consumat pentru prima data cocaina. A fost inceputul unei dependente care avea sa-l tina captiv pe tot parcursul carierei.
Cu cativa ani in urma, Maradona a recunoscut ca s-a apucat de droguri in perioada in care juca la Barcelona: "Aveam 24 de ani cand am consumat droguri prima oara. La Barcelona. A fost greseala cea mai mare din viata mea.", potrivit eurosport.ro.
Napoli, dependenta de Maradona
In 1984 Maradona se transfera la Napoli. In conditiile in care incepuse deja sa consume droguri la Barcelona, Napoli era cel mai rau loc de pe pamant unde argentinianul ar fi putut sa ajunga. Talentul sau extraordinar l-a transformat in scurt timp in idolul unui oras intreg. La Napoli puteai sa faci orice, dar sa nu spui nimic de rau de Maradona. De la primul meci jucat pe San Paolo, Maradona le-a intrat la suflet napoletanilor, acestia simtind ca a venit omul care le va aduce enorm de multe bucurii.
Clubul napolitan a organizat o ceremonie publica de bunvenit pe 5 iulie 1984 si a fost dragoste la prima vedere. In acea zi, pe San Paolo, 60.000 de fani au platit cate 3.000 de lire fiecare pentru a-l vedea pe Maradona cum dribleaza.
"Nu avem primar, case, scoli, autobuze, locuri de munca si salubritate, dar nimic din toate acestea nu conteaza, pentru ca il avem Maradona!", scria pe prima pagina a unui ziar local la scurt timp dupa sosirea lui Maradona la Napoli.
Cu Maradona la timona, Napoli a castigat 2 titluri in Serie A (1986-1987 si 1989-1990), Cupa Italiei (1986-1987), dar si Cupa UEFA (1988-1989). A fost suficient pentru napoletani pentru a-i ramane datori pe vesnicie lui Maradona.
De la Forcella la Rione Sanita, imaginea lui Diego este inca pictata pe zidurile orasului.
In 1997, Maradona s-a retras definitiv din fotbal
Dupa expirarea suspendarii de la inceputul anilor '90, Maradona a semnat cu Sevilla, dar a jucat doar un sezon pentru andaluzi, dupa care s-a intors in Argentina, la Newell's Od Boys. La mondialul din 1994, Diego a jucat ultimele 2 meciuri pentru echipa Argentinei: cu Grecia si Nigeria din faza grupelor.
Dupa meciul cu Nigeria, superstarul argentinian a fost supus unui test antidoping, iar rezultatul a echivalat cu finalul carierei sale internationale. Depistat pozitiv cu efedrina, Maradona a fost trimis acasa de la mondialul american si ulterior suspendat din nou pentru un an, desi argentinianul a sustinut ca a avut o intelegere cu FIFA, care i-ar fi permis sa consume aceasta substanta care il impiedica sa ia in greutate.
"Monstrul nenorocit a incercat sa ma ucida!"
Cu o sanatate zdruncinata din cauza drogurilor si a alcoolului, Maradona a fost in cateva randuri chiar aproape de moarte. Petrecand multa vreme prin clinicile de dezintoxicare, Diego a scapat de dependenta, cel putin asa afirma el in urma cu cativa ani.
"Monstrul nenorocit a incercat sa ma ucida. A vrut sa le lase pe fetele mele fara tata. Dar eu am castigat meciul si acum ma bucur de viata. Am un nepot si sunt viu, aceasta este cel mai important", a declarat argentinianul in 2013.
Pentru un geniu ca Maradona a fost mult mai usor sa castige o cupa mondiala sau 2 titluri in Serie A cu o echipa mica, decat sa isi aleaga prietenii sau decat sa reziste ademenirilor unor oameni care nu au dorit nimic altceva decat sa isi umple buzunarele de pe urma lui.