
"Felicit compania Transgaz si conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambitios proiect din domeniul energiei, gazoductul BRUA, proiect realizat in buna masura si cu fonduri europene. Este o realizare deosebita cu o incarcatura simbolica si prin faptul ca marcheaza, in pragul Zilei Nationale, indeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru Romania", a declarat presedintele Iohannis.
Iohannis a amintit ca anul trecut a decorat Transgaz pentru rezultatele sale.
El a mentionat gazoductul Ungheni - Chisinau, obiectiv strategic pentru Romania si Republica Moldova.
"Iata ca Romania isi dovedeste capacitatea de a valorifica in mod corect pozitia geo-strategica, mixul energetic diversificat si resursa umana calificata", a afirmat presedintele .
Acesta a precizat ca prin interconectarea BRUA si prin realizarea exploatarilor din Marea Neagra, Romania isi consolideaza pozitia pe piata energiei.
"Dezvoltarea sistemului national de transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapa esentiala a intariri securitatii energetice, atat a tarii noastre cat si a Uniunii Europene, dar si a securitatii energetice in regiunea Marii Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe coridorul vertical, prin materializarile exploatarilor offshore din Marea Neagra, care speram sa debuteze cat mai curand, Romania are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucator in regiune pe piata gazelor. Am convingerea ferma ca fondurile investite in infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decat o pozitionare competitiva a Romaniei pe pietele de profil sau o reafirmare a credibilitatii tarii noastre ca partener etalon pentru cresterea securitatii energetice in intreaga regiune" a declarat presedintele.
Acesta a precizat ca aprovizionarea cu gaze din surse noi va satisface, pe de o parte, cererea pietei interne dar va duce si la "un nivel sporit de predictibilitate si securitate in aprovizionare" pentru consumatorii romani.
Presedintele a amintit, in acest context, ca jumatate dintre gospodariile din Romania folosesc in continuare lemne de foc, utilizand instalatii vechi, poluante. Programul Guvernului isi propune rezolvarea acestor probleme, a subliniat seful Statului.
"Conectarea comunitatilor din Romania in ritm accelerat la resursele de gaze reprezinta o prioritate guvernamentala asumata, care se materializeaza pe zi ce trece. Romanii trebuie sa beneficieze de resursele pe care tara noastra le are, care exploatate inteligent, corect si eficient" a afirmat presedintele.
Acesta a spus ca incurajeaza investitiile in capacitati de transport pentru hidrogen, pe care l-a denumit "combustibilul viitorului", in contextul Green Deal.
Presedintele Klaus Iohannis, insotit de premierul Ludovic Orban au vizitat sambata statia de comprimare gaze naturale Jupa, din judetul Caras-Severin, in contextul finalizarii lucrarilor din faza I la gazoductul BRUA.
Proiectul BRUA Faza 1 consta in realizarea mai multor obiective, precum o conducta intre Podisor - Recas in lungime de 479 km si 3 statii de comprimare gaze naturale (STC Podisor, STC Bibesti si STC Jupa), fiecare statie fiind echipata cu doua agregate de comprimare.
Proiectul asigura capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an in/din directia Bulgaria, si 4,4 miliarde de metri cubi pe an in/din directia Ungaria.
Scopul statiei de la Jupa este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectata, in vederea compensarii pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Statia este bidirectionala; ea poate comprima gaze atat din directia Bibesti catre directia Ungaria, cat si din directia Ungaria catre directia Bibesti.