
"De la Ministerul de Finante am avut o ordonanta de urgenta care a clarificat cateva lucruri. Au fost adoptate, in ultimul an, mai multe acte normative si aplicarea acestora nu se putea face pentru ca interpretarea era dificila si a trebuit sa corectam aceste lucruri. A fost, bineinteles, si acea problema cu tarile care erau pe o anexa cu care nu puteam sa facem tranzactia. Am rezolvat-o si pe aceea. Deci mai multe lucruri administrative", a explicat Florin Citu, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.
Prin urmare, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si al Legii contabilitatii 82/1991. Actul normativ prevede introducerea unei masuri de revizuire a regimului fiscal al cheltuielilor, pentru determinarea impozitului pe profit.
Executivul a adoptat actul normativ "avand in vedere necesitatea revizuirii masurii de stabilire a regimului fiscal aferent unor cheltuieli inregistrate de contribuabilii platitori de impozit pe profit care deruleaza tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale.Tinand cont de necesitatea corelarii prevederilor existente privind veniturile din salarii si asimilate salariilor, neimpozabile, cu reglementarile similare privind veniturile care nu intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale obligatorii, referitor la contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget si pentru aplicarea unui tratament fiscal unitar. Luand in considerare necesitatea corelarii termenului de depunere a declaratiei anuale de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale cu termenul de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza normelor de venit. Luand in considerare necesitatea efectuarii unor corelari in vederea asigurarii aplicarii unitare a reglementarilor fiscale cu privire la impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii".
De asemenea, proiectului de OUG mentioneaza faptul ca de 1 ianuarie 2021 ar fi trebuit sa se aplice noul plafon pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de 4.500.000 lei si sa fie posibila exercitarea optiunii pentru aplicarea acestui sistem oricand in timpul anului, si intrucat prin Legea 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu au fost modificate toate prevederile Codului fiscal necesare in vederea implementarii acestor masuri.
Proiectul de OUG propune completarea acestor prevederi cu precizari privind tranzactiile care intra in sfera de aplicare, respectiv faptul ca masura este aplicata "pentru tranzactiile efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si numai in situatia in care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzactii care nu au un scop economic".
"In acest context, potrivit punctului 4 al titlului I din HG 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila", conform notei de fundamentare.
Proiectul de act normativ mai vizeaza "completarea prevederilor legii contabilitatii sub aspectul ariei de aplicabilitate a acesteia, prin mentionarea expresa a persoanelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania, precum si a persoanelor juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Reformularea prevederilor cu privire la entitatile pentru care reglementarile contabile sunt emise de catre BNR, in conditiile in care exista unele categorii de entitati care nu sunt prevazute expres de legea contabilitatii".